Artikel: Det är dags för varann


joelgustavKlockan 15:26 idag för tre år sen hördes en stor explosion i centrala Oslo. Explosionen var orsakad av en bomb som gärningsmannen Anders Behring Breivik själv sammansatt och detonerat. En och en halv timme efter att explosionen i Oslo ägt rum så stod Breivik iklädd polisuniform, redo att inleda en av de absolut mest chockerande massakrerna i morden historia.

Allt detta med grund i en förvirrad världsbild, där vi ställs mot dem och där skillnader görs mellan människor och människor baserat på okunskap och fördomar.

Idag tre år senare ser vi att högerextrema krafter fortsätter växa sig starkt i Europa och Sverige. Främlingsfientlighet och rasism kommer närmre och närmre inpå oss alla. I Europaparlamentet ekar nu en öppet nazistisk och rasistisk propaganda ut genom högtalarna, en propaganda som Breivik sympatiserade med och tog ställning för.

I Sverige har vi under en längre tid sett en tydligare normalisering av rasismen. Allt ifrån en mer aggressiv rasistisk och nazistisk rörelse som utfört attacker på antirasister, till att en rasistisk kommentar i skolan eller fikarummet får glida förbi i det tysta.

Idag kan du och jag överrösta sympatisörer med Breivik. Tillsammans kan vi på olika sätt uttrycka vad alla människors lika värde betyder för just en själv.

Vår fulla övertygelse är att alla människors lika värde suddar ut alla gränser mellan “vi och dem”. Att aktivt söka skillnader mellan människor baserat på ytliga fördomar driver vårt samhälle i botten. Vi menar istället att vårt samhälle byggs starkare genom gemenskapen i ett mångkulturellt samhälle. Ett samhälle där alla känner sig välkomna och behövda. Gemenskapen finns i värderingar och drivet för ett bättre samhälle.

Breiviks aktioner ägde rum för tre år sedan men tankarna bakom fortsätter att spridas och normaliseras. Idag kan du och jag därför visa på en hållbar utveckling och sprida antirasismen. Det är dags för att sluta tänka i “vi och dem” – det är dags för varann.

 

Joel Näsvall, ordförande SSU Uppland

Gustav Aronsson, SSU Uppsala

22 juli 2014